Specialist in CSRD- en ESG-verslaglegging.

Externe assurance

De duurzaamheidsverslaggeving ondergaat een cruciale transformatie, aangevoerd door de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD eist nu een beoordeling van ESG-informatie in bestuursverslagen om de betrouwbaarheid te waarborgen. In dit artikel zullen we deze eis en de rol van accountants en onafhankelijke dienstverleners in het assurance-proces belichten.

De CSRD en de assurance van ESG-informatie

De CSRD-vereisten zijn geïntroduceerd om de betrouwbaarheid van de ESG-verslagen van bedrijven te verbeteren. De huidige eis is een beperkte mate van zekerheid, maar de EU overweegt om dit op te schalen naar een redelijke mate van zekerheid.

De Europese Commissie is van plan om in de toekomst ook Europese assurance-richtlijnen te ontwikkelen. Op dit moment werkt de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) aan een dergelijke standaard. De herziene Standaard 3810N zal waarschijnlijk kunnen worden toegepast op CSRD-informatie, ondanks dat deze niet specifiek hiervoor is ontworpen.

Accountants versus onafhankelijke dienstverleners

De CSRD-regelgeving maakt het mogelijk voor zowel openbare accountants als onafhankelijke dienstverleners om assurance-opdrachten aan te nemen, mits ze voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Hoewel accountants goed gepositioneerd zijn voor deze taak, moeten ze hun kennis en vaardigheden bijwerken om aan de ESG-assurance behoeften te voldoen. Bij het kiezen van een ESG Assurance-provider zijn kennis en expertise cruciaal. Accountants hebben schaalvoordelen en kunnen hun onafhankelijkheid beter waarborgen, terwijl niet-accountants doorgaans beter de impact van het bedrijf op de omgeving kunnen beoordelen.

Audit versus assurance

Terwijl beide termen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een wezenlijk verschil tussen ‘audit’ en ‘assurance’. In wezen kan alle audit worden beschouwd als assurance, maar niet alle assurance is audit. De CSRD-regelgeving stelt dat zowel openbare accountants als onafhankelijke dienstverleners van assurance-diensten de assurance-opdracht kunnen aannemen, mits zij voldoen aan strikte kwaliteitseisen.

Kroll SR favicon

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan krollsr.nl om via deze gegevens contact met u op te nemen. Wil je weten wat wij met jouw gegevens doen? Lees onze privacyverklaring