Specialist in CSRD- en ESG-verslaglegging.

Wat moet je doen en hoe

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een nieuwe verordening die bedrijven verplicht stelt om te rapporteren over hun maatschappelijke en ecologische impact. De implementatie ervan binnen jouw organisatie vereist een grondige voorbereiding en betrokkenheid van meerdere afdelingen. Hier vind je een stapsgewijze gids om jouw bedrijf klaar te stomen voor de CSRD.

Deze pagina gaat over de CSRD, wat het is, voor wie het van toepassing is en de achtergrond van de CSRD. Voor de CSRD-diensten van Kroll SR, zie onze dienstenpagina en voor de inhoud van een CSRD-verslag, zie onze andere informatiepagina.

Wie moet er betrokken zijn bij de CSRD binnen een bedrijf?

De invoering van de CSRD gaat veel verder dan alleen financiële rapportering. Het vereist de medewerking van verschillende afdelingen binnen je bedrijf, zoals mederwerkers uit het C-level, CSR-of MVO-team, Finance, Operations, Inkoop en HR. In veel organisaties zal de financiële afdeling verantwoordelijk zijn voor de rapportage. Echter, om te voldoen aan de CSRD, zal de financiële afdeling veel duurzaamheidsdata nodig hebben van de verschillende afdelingen.

Veelvoorkomende uitdagingen bij de implementatie van de CSRD

Bij de implementatie van de CSRD zijn bedrijven vaak geconfronteerd met de volgende uitdagingen:

  • Structureren van de CSRD-implementatie: Vanwege de omvang en diversiteit van de CSRD kan het moeilijk zijn om het overzicht te behouden.
  • Koppeling van duurzaamheid en IT voor rapportage: Dit wordt aanbevolen voor geautomatiseerde, jaarlijkse/maandelijkse rapportages.
  • Informatie- en taakoverbelasting: Voor alle afdelingen is er een toename van taken, maar er is vaak geen ervaring in het opzetten van een correcte informatiestroom aangezien alles nieuw is.

Controle en publicatie

De gerapporteerde informatie moet met een ‘Limited Assurance’ gecontroleerd worden door een externe accountant. Het rapport moet deel uitmaken van het jaarlijkse bestuursverslag en in XHTML-format gepubliceerd worden in overeenstemming met de ESEG-regelgeving.

Lees voor meer informatie over de controle onze informatiepagina over de externe controle.

Een stappenplan om jouw bedrijf klaar te maken voor de CSRD

Bereid je bedrijf voor op de CSRD door deze stappen te volgen:

  1. Stel een CSRD-team samen: Dit team moet bestaan uit vertegenwoordigers van alle relevante afdelingen in je bedrijf. Zij zullen samenwerken om de CSRD-vereisten te implementeren.
  2. Voer een initiële beoordeling uit: Bepaal welke gegevens je al hebt en welke je nog moet verzamelen. Identificeer de hiaten in je huidige rapportagepraktijken en maak een plan om deze aan te pakken.
  3. Maak een implementatieplan: Dit plan moet de taken, verantwoordelijkheden en tijdlijnen voor je CSRD-team duidelijk omschrijven. Zorg ervoor dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en wanneer.
  4. Implementeer je plan: Zet de plannen om in actie en begin met het verzamelen en rapporteren van de benodigde gegevens.
  5. Bereid de rapportage voor en laat deze controleren: Zorg ervoor dat de gerapporteerde informatie wordt gecontroleerd door een externe accountant en publiceer het rapport in overeenstemming met de ESEG-regelgeving.

Wat moet je verder nog weten?

Implementatie van de CSRD is geen eenvoudige taak, maar met de juiste planning en samenwerking binnen jouw bedrijf kan het worden bereikt. Vergeet niet dat de CSRD bedoeld is om transparantie en duurzaamheid in bedrijven te bevorderen, wat op de lange termijn voordelen kan opleveren.

Kroll SR favicon

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan krollsr.nl om via deze gegevens contact met u op te nemen. Wil je weten wat wij met jouw gegevens doen? Lees onze privacyverklaring