In het bedrijfsleven is het nemen van belangrijke beslissingen een alledaagse aangelegenheid. Of het nu gaat om de overname van een bedrijf, het investeren in nieuwe projecten, of het aangaan van strategische partnerschappen, deze beslissingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het succes en de reputatie van een onderneming. Maar hoe zorgen bedrijven ervoor dat ze goed geïnformeerde beslissingen nemen en potentiële risico’s minimaliseren?
Wat is Due Diligence?
Due diligence is een grondig onderzoeksproces dat voorafgaat aan belangrijke zakelijke beslissingen. Het is ontworpen om alle relevante informatie te verzamelen, te analyseren en te beoordelen voordat er een handtekening wordt gezet of een financiële verplichting wordt aangegaan. Dit proces helpt bij het identificeren van mogelijke risico’s en zorgt ervoor dat alle betrokken partijen volledig op de hoogte zijn van factoren die de beslissing kunnen beïnvloeden.
Due Diligence in Duurzaamheid
Binnen het kader van duurzaamheid neemt due diligence een andere betekenis aan. Het gaat niet alleen om financiële en juridische aspecten, maar ook om de verantwoordelijkheid van een bedrijf ten opzichte van de maatschappij en het milieu. Dit betekent dat bedrijven niet alleen verantwoordelijk zijn voor hun eigen handelingen, maar ook voor de acties van hun dochterondernemingen en leveranciers.
Hierbij neemt de organisatie een holistisch beeld aan waarbij de bedrijfsstrategie, het businessmodel, activiteiten en producten, relaties en partners, grondstofbronnen, en het verkopen van producten worden onderzocht op impacts, risico’s, en kansen. De organisatie moet actief werken aan het identificeren en minimaliseren van negatieve effecten op het gebied van mensenrechten en milieu, en hiervoor verantwoording afleggen. Bedrijven moeten ook plannen ontwikkelen om hun bedrijfsstrategieën in lijn te brengen met klimaatdoelstellingen, zoals het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 °C.
Due diligence in de CSRD
Het due diligence-onderzoek is de eerste opzet van de materialiteitanalyse en helpt bij het identificeren van de materiële impacts, risico’s en kansen voor de organisatie, dit zijn tevens de onderwerpen waarover gerapporteerd moet worden onder de ESRS punten. Verder is de EU bezig met een andere wet die specifiek ingaat op due diligence onder de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Echter, dit is nog in vooronderzoek. Ondanks dat de CSDDD in een vroeg stadium is en verdere details nog worden verwacht, lijkt het tot nu toe erop dat de CSRD en CSDDD interrelated zijn en elkaar complementeren.
Due diligence in duurzaamheid is niet alleen een juridische verplichting volgens de CSRD, maar ook een ethische en zakelijke verantwoordelijkheid. Het vormt de basis voor verantwoord zakendoen in een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt.